Jump to content
  • Pacific Time Mountain Time Central Time* Eastern Time Western European Eastern European Eastern Daylight
    (GMT -8) (GMT -7) (GMT -6) (GMT -5) (GMT 0) (GMT +1) (GMT +10)

     

    *Official unit time is Central Time. All times posted are in the Unit time unless otherwise indicated.

ArmA Crashing / Out Of Memory

Recommended Posts

So, my ArmA is crashing every ~30 minutes. I load in, play and I have good frames no problems at all, and after around 30 minutes crash. I have standard mods, official server. It happens in random situations. Sometimes with explosion, sometimes just running. I have latest nvidia drivers and my windows is uptodate.

My rig: 
Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC
i7-8700K
MSI Z370 SLI PLUS
rest is not important I guess.

RPT log:
 4:02:36 Error compiling 'HitArms' in 'hithands'
 4:05:33 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
 4:05:33 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
 4:05:33 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
 4:05:33 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
 4:05:33 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
 4:05:33 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
 4:05:33 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
 4:05:33 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
 4:05:33 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
 4:05:33 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
 4:05:33 CreateTexture failed : w = 4096, h = 4096, format = BC3_UNORM, err = E_OUTOFMEMORY.
 4:05:33 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
 4:05:33 Virtual memory total 134217727 MiB (140737488224256 B)
 4:05:33 Virtual memory free 134203558 MiB (140722631000064 B)
 4:05:33 Physical memory free 9211 MiB (9658662912 B)
 4:05:33 Page file free 25 MiB (27021312 B)
 4:05:33 Process working set 5330 MiB (5589413888 B)
 4:05:33 Process page file used 13506 MiB (14162546688 B)
 4:05:33 Longest free VM region: 157941760 B
 4:05:33 VM busy 1972387840 B (reserved 433876992 B, committed 1538510848 B, mapped 116748288 B), free 2322448384 B
 4:05:33 Small mapped regions: 35, size 147456 B
 4:05:33 VID: dedicated: 11667505152, shared 8566233088, system: 0, max: 11352932352, used: 6873460736
 4:05:33 ErrorMessage: DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
 4:05:33 Application terminated intentionally
ErrorMessage: DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY

Full file: https://docs.google.com/document/d/1eAclbESGOQ5WVky9UGSUdJ3nMLh4SB-XRUlOurHuBtc/edit?usp=sharing

Ideas?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I utilized some of my Google-Fu and came up with this and this . It's the same person on two different websites and both solutions seem to include a fresh install of Windows 10 64bit. I'm not sure what you're using right now but I would not use this solution first since Windows 10 is not free anymore.

 

Are you using any sort of advanced launch parameters on Arma 3? I see that you have 4096MB of VRAM set aside for Arma 3. I suggest turning off that parameter and see what happens. There was a small blip at the bottom of that setting that states if you put it over 2GB of VRAM, it can have catastrophic results. 

 

I would also look into updating your video drivers via GeForce Experience, having the most up-to-date drivers can do wonders for your computer.

 

Also, check out this thread , it's the same guy but different solution. Making sure that you have disabled your integrated graphics from your i7-8700K and have everything render from your 1080ti can fix the memory issue since integrated GPUs only have 500MB (if that) of VRAM.

 

This is also a good read regarding 32-bit and 64-bit operating systems and the game. It's from 2008 so it might be kind of worthless. Do make sure you're running 32-bit Arma 3 for your 32-bit OS and 64-bit Arma 3 for your 64-bit Arma 3.

 

Some guy from this thread gave a detailed graphic regarding RAM usage in vanilla Arma 3 and it leads me to my next question, how many GB of RAM are you running? 

      | In use (Compressed) | Available | Committed    | Cached | Paged pool | Non-paged pool
=============================================================================================
Idle  | 3.0 GB (106 MB)     | 12.9 GB   |  3.6/18.3 GB | 2.0 GB | 350 MB     | 115 MB
A3    | 5.9 GB (1.3 GB)     |  9.5 GB   | 11.4/18.3 GB | 2.9 GB | 428 MB     | 143 MB
---------------------------------------------------------------------------------------------
Usage | 2.9 GB (1.2 GB)     |  3.4 GB   |  7.8/18.3 GB | 0.9 GB |  78 MB     |  28 MB

I threw a lot at you but I hope at least some of it is helpful. I'm no tech genius by any means so there's a lot that I do not know and I just skimmed the threads to get to the good parts. I wish you the best of luck!

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Pvt Tater, first of all, thanks for responding. I forgot to add that I have this issue for over a month, since then I formated my ssd, installed clean win10 64x (fully legal), I updated nvidia drivers twice since they had 2 updates. Of course I am using 64bit arma. From your first post I only saw recommendation to enable page file which is disabled in my PC now. Will try that.

Vram parameter in arma was set automatically, I have this option empty in my launcher.

My launcher settings: https://prnt.sc/jegc32

I already tried disabling memory allocator but it crashed with that option off too. I have nvidia experience and I always update after I see new drivers.

My onboard GPU was already disabled so no luck with that solution.

Also, I have 16GB of DDR4 running at 3000mhz at XMP. I don't think that's not enough.

 

Edited by Maj Bajor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Don't want to speak too soon but after many hours on REC server and full OP with LED I had 0 crashes.


Only major thing was to enable pagefile which I had disabled.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, Maj Bajor said:

Don't want to speak too soon but after many hours on REC server and full OP with LED I had 0 crashes.


Only major thing was to enable pagefile which I had disabled.

Ayyyy! Glad to hear it!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.